Hjem Nyheter Luseøkning i nord

Luseøkning i nord

Av Redaksjonen
lakselus sjøørret

Sjøauren er, i likhet med villaksen, utsatt for lakselus NJFF Hordaland

Norges Jeger- og Fiskerforbund sier det er dramatisk, men ikke uventet.

Ekspertgruppen som undersøker graden av lakseluspåvirkning på villaks har påvist en økt negativ påvirkning i nordområdene.

– Dette er svært bekymringsfullt, men dessverre ikke uventet, sier rådgiver og biolog Øyvind Fjeldseth i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF). – Det bekrefter hva våre egne folk tidligere i år observerte på sjøørreten i Troms og slo alarm om. Konsekvensene av økte mengder lakselus er dramatisk for både villaks, sjøørret og sjørøye.

Havforskningsinstituttet sier at årsaken til endringen i de nordlige produksjonsområdene er todelt; økt produksjonsvolum i oppdrettsanleggene og økt sjøtemperatur.

– At tre av de nordligste produksjonsområdene i år endrer status fra lav til moderat risiko, er svært bekymringsfullt, sier Fjeldseth. – I tillegg ligger et fjerde område helt på grensen mellom lav og moderat.

NJFF påpeker at moderat påvirkning betyr at fiskerimyndighetene aksepterer at bestanden av laks reduseres med inntil 30 % som følge av lakselus alene.

– Da har en ikke en gang vurdert andre negative påvirkningsfaktorer, sier Fjeldseth. – I mange elver betyr det at hele det høstbare overskuddet forsvinner på grunn av oppdrettspåvirkning alene. I en tid med dårlig sjøoverlevelse er dette en katastrofe for villlaks, sjøørret og sjørøye.

Produksjonsområdene han snakker om, dekker kysten fra Helgeland til Loppa. Det er kun de to aller nordligste og det aller sørligste som nå regnes som områder med «lav risiko».

– Nå må politikerne slutte å utsette krav til oppdrettsnæringen, slår Fjeldseth fast. – Dette gjelder overlevelsen til villaksen, og vi vet hva som må til: Vi må snarest mulig få en slutt på produksjon av oppdrettslaks i åpne merder hvor lusa får boltre seg fritt. Det må settes krav til lukka anlegg, og det må skje raskt.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_22]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy